23 Kasım 2010 Salı

:) TRAFİK İŞARETLERİ (:


1. TRAFİK KURALLARI
     Trafik, taşıt ve yayaların kara yolu üzerindeki hâl ve hareketleridir. Taşıt ve yayalar, trafikte belirlenmiş kurallara uymak zorundadırlar. Uyulması gereken kurallar, trafik kurallarıdır. Bu kuralları uygulama alışkanlığı kazanmalıyız. -Trafik ışıkları, trafiğin akışını düzenler. Taşıtlarla yayaların kara yolu


üzerinde karşılaşacakları kavşak ve geçitlerde trafik ışıkları bulunur.
     -  Trafik ışıkları sürücüler için üç renklidir. Yayalar için ise iki renkli yanar.
Kırmızı Işık : Dur anlamındadır.
Sarı Işık : Yolun açılacağını ya da kapanacağını belirtir.Sürücüler içindir.Hazırlan anlamındadır.
Yeşil Işık : Geç anlamındadır.Yolun açık olduğunu belirtir.
               Karşıdan Karşıya GeçişlerdeDikkat Edilecek Hususlar:
  Karşıdan karşıya geçerken güvenli yerleri seçmeliyiz. Cadde ve sokakların tehlikeli yerlerinden karşıya geçmemeliyiz. En güvenli geçiş yerleri alt ve üst geçiş yerleridir. Bunların olmadığı yerlerde yaya geçitlerinden karşıya geçmeliyiz.
   Yaya geçidinde trafik ışıkları varsa yeşil yanmasını beklemeliyiz. Kırmızı ışık yandığı sürece durup beklemeliyiz. Trafik polisi varsa trafik polisinin işaretine uymalıyız. Trafik polisinin uymadığımızda can ve mal güvenliğimiz tehlikeye girer.
        
     Yola çıkarken dikkatli olmalıyız. Yola koşarak çıkmamalıyız. Taşıt yoluna inmeden kaldırımda durmalı, önce sola, sonra sağa, tekrar sola bakmalıyız. Taşıt gelmiyorsa, yol ortasına kadar hızlı adımlarla yürümeliyol ortasında durup tekrar sağa bakmalıyız. Gelen taşıt yoksa zikzak çizmeden karşıya geçmeliyiz. Gelen taşıt varsa taşıtın geçmesini beklemeliyiz.
      Park etmiş taşıtların önünden, arkasından ve arsından geçmemeliyiz. 
                
Yayalarla İlgili Trafik Levhaları
                
      Yollara trafiğin durumunu belirtmek için levhalar konmuştur. Bu levhalar, yasakları ve kısıtlamaları bildirir. Güvenli bir trafik ortamı sağlar.
Yaya Yolundan Yararlanmak
      Bazı taşıt yollarının iki yanında yayalar için yollar ayrılmıştır. Bu yollara yaya yolu yada kaldırım denir.
      Kaldırımlar yayalar için ayrılmış yollardır. Kaldırımlardan yürümeliyiz.
Bazı yollarda kaldırım yoktur. Kaldırımı olmayan yollarda, yolun   
solundan gitmeliyiz. Sürücünün bizi görmesini sağlamalıyız. Yollarda oyun oynamak tehlikelidir. Yollar oyun alanı değildir.
         
                
Trafik Kurallarına Uymak
     Trafik kuralları uzun deneyimler ve araştırmalar sonucunda konulmuştur. Bu kurallar, can ve mal güvenliğimizi korumamızı sağlar. Trafikte güvenliğimizi sağlayan görevliler de var. Bunlar trafik polisleridir. Trafik polislerinin verdiği işaretlere uymalıyız.
2. TRAFİK KAZALARINDAN KORUNMA
    Trafik kazaları, trafik kurallarına uyulmaması sonucu meydana gelir. Trafik kazalarını oluşturan nedenlerden biri de dikkatsizliktir. Bu nedenle trafikte dikkatli olmalıyız. Trafik kurallarına, trafik işaret ve levhalarına uymalıyız.
    Trafikte, taşıtla yolculuk yaparken uymamız gereken kurallar da vardır.
  -Taşıt içinde emniyet kemeri takmalıyız.
  -Anî fren yapıldığında, emniyet kemeri bizi çarpmalara karşı korur.
      
3. TRAFİK İŞARET VE LEVHALARINI KORUMA
     Trafik işaret ve levhaları trafikte düzeni sağlar. Güvenliğimizi korumamıza yardımcı olur. Bize yol hakkında bilgi verir. Bu amaçla, trafik işaret ve levhalarını korumalıyız. Bunlara zarar verenleri uyarmalıyız. Uyarılarımıza uymayanları ilgili yerlere haber vermeliyiz.


 DİKKAT!!!  


HAZIRLAYAN:NESİBE KARAKAŞ

O GÜZEL YORUMLADINIZI BEKLİYORUM ;)

                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder